Una de les obsessions dels comtes d’Aranda (el IXè, D.Buenaventura, fundador de la manufactura, i el Xè, D.Pedro Pablo, propietari entre 1742 i 1798) fou aconseguir elaborar porcellana en la seua fàbrica.
És per això que contractaren diversos mestres estrangers, com ara François Haly (1751), Johann Knipffer (1761), François Martin (1774) o Pierre Cloostermans (1787). Poc abans (1786) també foren enviats a París 2 operaris alcorins, Cristóbal Pastor i Vicente Álvaro, per tal d’instruir-se en la fabricació de la porcellana. Tots aquests esforços donaren resultat, i des de darreries del segle XVIII l’Alcora fabricà porcellana de gran qualitat, que es decorà amb nous estils representatius del neoclassicisme imperant en aquest temps. D’entre ells cal destacar el reflex daurat (amb un color groc molt viu), l’estil Sèvres (que combina decoració pintada, òxids metàl•lics i petites escenes estampades), i les flors alemanyes, petit ramet policrom del què destaca una gran rosa púrpura. Amb aquestes ornamentacions es decoraren plats i altres peces de petit format, com ara jocs de cafè o té, begudes que a finals de la centúria desplaçaren la xocolata com a beguda de moda entre l’aristocràcia i la burgesia.
Titol
Gerra. El déu Pan perseguint y capturant a Siringa
Objete
Autor
Reial Fàbrica del Comte d'Aranda (l'Alcora)
Descripció
Gerra | El déu Pan perseguint y donant captura a Siringa | Porcellana | Alt. 17,5 cm. Petita gerra amb prominent rosteix de cinta i boca ondada. Decorada amb perfilats en reflex daurat i escena mitològica en to sèpia aplicada per estampació calcogràfica. L'escena està presa de la Metamorfosi d'Ovidio: El déu Pan persegueix a la nimfa Siringa, de la qual està enamorat. Per escapar d'ell, ella es refugia al costat del seu pare que la transforma en canyar. Pan es fabrica una flauta amb aquestes canyes.